Pact4Youth:  Supporting the Pact for Skills. Foundations for youth employability in the construction sector – PROJECT NUMBER: 101087631

Υποστήριξη του Συμφώνου για τις Δεξιότητες. Θεμέλια για την απασχολησιμότητα των νέων στον Κατασκευαστικό τομέα (2022-2024)

Διάρκεια έργου: έναρξη: 01/23 , λήξη: 12/24 (24 μήνες)

Προϋπολογισμός έργου: 691,198.00 €.

Συντονιστής εταίρος: Fundación Laboral de la Construcción (Ισπανία)

 

Εταίροι:

 

Iσπανία Confederacion Nacional de la Construcction

 

Ελλάδα: Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων & U Studies

 

Ιταλία: Formedil & Associazione Nazionale Costruttori Edili

 

Κύπρος: Κέντρο Εκπαίδευσης “O Oικοδόμος” K.Ε.Π.Ο LTD (Κύπρος) &

Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου -Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.

 

Βασικός στόχος του έργου είναι να αντιμετωπίσει την αντίφαση ανάμεσα στην μη ανανέωση των ανθρώπινων πόρων στον κατασκευαστικό κλάδο απ’ τη μια μεριά και την αυξανόμενη ανεργία των νέων από την άλλη.

Αυτή η ανισορροπία είναι σαφώς επιζήμια. Κύριος στόχος του παρόντος έργου είναι να συμβάλει στην αύξηση της απασχολησιμότητας των νέων στον κατασκευαστικό κλάδο, εστιάζοντας σε δεξιότητες όπως η πράσινη και  ψηφιακή μετάβαση που δημιουργούν   σημαντικές ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυριότεροι οργανισμοί της ΕΕ στον κατασκευαστικό κλάδο έχουν δρομολογήσει ένα Σύμφωνο για τις Δεξιότητες στην Κατασκευή (“the Pact for Skills for Construction”) με σκοπό να στηρίξουν μια δίκαιη και ανθεκτική ανάκαμψη και να συμβάλουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ζήτημα κλειδί σε αυτή την κατεύθυνση είναι η προσέλκυση νέων στον κλάδο.

Το έργο ευθυγραμμίζεται και υποστηρίζει αυτό το Σύμφωνο αναπτύσσοντας συγκεκριμένες δράσεις για την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης των νέων στον κλάδο, την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και την υποστήριξη της προσαρμογής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Οι χώρες που συμμετέχουν στο έργο (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, χώρες της Νότιας Ευρώπης) μοιράζονται κοινές προκλήσεις σε σχέση με τον κατασκευαστικό κλάδο, ιδίως όσον αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, την έλλειψη νέων εργαζομένων και γυναικών και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων σε εθνικό επίπεδο.

Στόχοι:

  • Προσδιορισμός των βασικών παραγόντων αλλαγής που οδηγούν στον μετασχηματισμό του κατασκευαστικού κλάδου.
  • Ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής για τις δεξιότητες και την απασχολησιμότητα των νέων στον κατασκευαστικό κλάδο
  • Υποστήριξη του «Συμφώνου για τις Δεξιότητες στην Κατασκευή» μέσω της διάδοσης του σε όσο το δυνατόν περισσότερους εμπλεκόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο

Δράσεις :

Ανάπτυξη στρατηγικής στον τομέα

Ομάδες εργασίας

Master classes / ημέρες πρακτικής εκπαίδευσης

Καμπάνια μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Εκδηλώσεις διάδοσης